Χάρτης | Επικοινωνία
 

 
 

Βοηθός Εργοθεραπείας

Η εργοθεραπεία είναι η θεραπεία ανθρώπινων διαταραχών μέσω δραστηριοτήτων όπως το παιχνίδι, η μουσική, η ζωγραφική. Ανάγκη εργοθεραπείας έχουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η εργοθεραπεία είναι μια επιστήμη αποκατάστασης που προωθεί την υγεία παρέχοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ουσιαστικές και σκόπιμες δραστηριότητες. Οι εργοθεραπευτές εργάζονται με άτομα που πάσχουν από ψυχικές, φυσικές (σωματικές), αναπτυξιακές ή/και συναισθηματικές διαταραχές, χρησιμοποιώντας θεραπείες οι οποίες αναπτύσσουν, ανακτούν ή διατηρούν τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής των ατόμων. Ο εργοθεραπευτής βοηθά τα άτομα όχι μόνο να βελτιώσουν τις βασικές κινητικές λειτουργίες τους και τις ικανότητες συλλογιστικής τους, αλλά επίσης να αντισταθμίσουν τη μόνιμη απώλεια της εκάστοτε λειτουργίας. Ο απώτερος στόχος της εργοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα να έχουν ανεξάρτητη, παραγωγική και ικανοποιητική ζωή. Επιπλέον, οι Εργοθεραπευτές ασχολούνται ολοένα και περισσότερο με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στον αποκλεισμό και τη στέρηση έργου.

 Οι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν προσεκτική ανάλυση των φυσικών (σωματικών), περιβαλλοντικών, ψυχοκοινωνικών, διανοητικών, πνευματικών, πολιτικών και πολιτιστικών παραγόντων για να εντοπίσουν τα εμπόδια για το έργο.

 Η εργοθεραπεία αντλεί το θεωρητικό της υπόβαθρο από τον χώρο της ιατρικής, της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, της επιστήμης έργου και πολλών άλλων επιστημών.

Η ειδικότητα της εργοθεραπείας, με έμφαση στην παιδική εργοθεραπεία, έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά, τα οποία εμφανίζουν οποιαδήποτε διαταραχή  που επηρεάζει την καθημερινή τους απόδοση.

Το εργοθεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σκόπιμες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες το άτομο θα καταφέρει να αναπτύξει, να βελτιώσει και να αξιοποιήσει τις δεξιότητες του ώστε να αντιδρά προσαρμοστικά στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος του.

Ο βοηθός εργοθεραπείας συμβάλλει στην υλοποίηση του προγράμματος θεραπείας που έχει ορίσει ο εργοθεραπευτής, και κατ’ επέκταση στην επιτυχία της θεραπείας. Δεν αντικαθιστά τον εργοθεραπευτή, αλλά σε συνεργασία μαζί του, σχεδιάζει κατασκευάζεις και εφαρμόζει τα ειδικά βοηθήματα στο πλαίσιο της θεραπείας, με απώτερο στόχο να βοηθήσει τα άτομα να έχουν ανεξάρτητη, παραγωγική και ικανοποιητική ζωή.ωρολόγιο πρόγραμμα


οδηγός σπουδων ΤΕΙ εργοθεραπείας

οδηγός σπουδών παλιάς ειδικότητας βοηθός φυσικοθεραπευτή - υπάλληλος εργαστηριού φυσικοθεραπείας

 

ερωτήσεις πιστοποίησης παλιάς ειδικότητας βοηθός φυσικοθεραπευτή - υπάλληλος εργαστηριού φυσικοθεραπείας
 

Μαθήματα

Τα μαθήματα της ειδικότητας κατανέμονται σε τέσσερα εξάμηνα κατάρτισης ως εξής:

α’ εξάμηνο

θ

ε

ανατομία

2

 

φυσιολογία

2

 

στοιχεία νοσολογίας

1

 

στοιχεία ορθοπεδικής

2

 

εισαγωγή στην ψυχολογία

1

 

κινησιολογία I

2

 

βασικές αρχές εργοθεραπείας

1

1

στάδια ανθρώπινης ανάπτυξης

2

 

μοντέλα και προσεγγίσεις στην εργοθεραπεία

2

 

πρακτική άσκηση

 

4

 

 

 

β’ εξάμηνο

θ

ε

κινησιολογία II

2

 

τεχνικές εργοθεραπείας

 

2

ψυχοκοινωνική εργοθεραπεία

2

 

παθολογία

2

 

στοιχεία παιδιατρικής

2

 

στοιχεία νευρολογίας

2

 

στοιχεία γηριατρικής

2

 

δεοντολογία και εργοθεραπεία

2

 

πρακτική άσκηση

 

4

 

 

 

γ’ εξάμηνο

θ

ε

δημιουργικότητα και εργοθεραπεία

1

2

ψυχοπαθολογία

2

 

πρώτες βοήθειες

1

2

δραστηριότητες καθημερινής ζωής

2

2

αξιολόγηση στην εργοθεραπεία

2

 

ειδικές θεραπευτικές τεχνικές

2

 

πρακτική άσκηση

 

4

 

 

 

δ’ εξάμηνο

θ

ε

εργοθεραπεία στην τρίτη ηλικία

1

1

νευρομυικές διαταραχές και εργοθεραπεία

2

2

αναπτυξιακές διαταραχές και εργοθεραπεία

1

1

οργάνωση και διοίκηση μονάδων εργοθεραπείας

2

 

οι ομάδες στην εργοθεραπεία

1

1

πρακτική άσκηση

 

8

 

Πίσω

//
 
 
 
Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες